Share

Mindig jó látni, ha egy új netlabel alakul a hazai piacon, de még jobb azt látni, hogy egynél több kiadványt is megél. A Paradise Gate Records ebben az évben (2011) alakult. Alapítói Exigent (akit technos berkekben ismerhetnek ezzel a névvel), valamint Thoma, aki a már korábban bemutatott Audioexit Records társalapítója. Még keresgélik a hangzást, az eddig megjelent kiadványaik alapján nem lehet még eldönteni, hogy mi az irányvonal, de az látszik, hogy nem az eddig megszokott vonalon haladnak (azaz egy stílus köré csoportosulás), hanem tényleg a műfaji paletta minden részéről válogatnak.

Velük készült interjúnkat az alábbiakban olvashatjátok:

1. Mi a legfőbb célotok a netlabellel?

Exigent: Részemről szeretnék egy olyan zenei világot építeni, ami eddig nem volt hallható netlabel körökben. Ahol megfér az ambient, a – jó értelemben vett - minimal, a house, a breakbeat vagy akár a technó egymás mellett. Ez idáig nem nagy újdonság, sokan törekednek erre, de mi ezt szeretnénk olyan minőségben bemutatni, ami még nem volt. Az igazi csavar: mindezt lehetőleg fiatal, újoncnak számító producerekkel képzeltük el, és csináljuk is. Ezekben a célokban azt hiszem teljesen egy hangon pendülünk Thomával. A legfőbb cél a minőség, minden területen.

Thoma: Kísérleti hangzások, filmzene ne maradjon ki.

2. Szerintetek milyen lehetősége van egy magyar underground producernek itthon?

E: Szerintem  – bár én javíthatatlan optimista vagyok - a határ a csillagos ég. A jó zene, a tehetség, ha kitartással párosul, mindig utat fog magának törni az értő fülekhez. Ez csak idő kérdése. A mai világban felfoghatatlan lehetőségei vannak a producereknek. Persze, lehet sírni, meg keseregni, hogy ez nincs, meg az nincs. Aki azt nézi, mi nincs, az szegény ember. Ha csak azt nézed, mit nem tehetsz meg, nem fogod meglátni azt, amit viszont igen. Netlabelek, netes rádiók, remix pályázatok. És még számtalan kitörési pont. A legjobbnak kell lenni, és akkor nem lesz akadály. Erősödik a verseny, mert egyre többen készíthenek – és készítenek is - otthon, pár ezer forint rááldozással zenét. Kell egy pc, meg pár program. És pont. Egyre több zene készül, és értelemszerűen, csak a legjobbak fognak tartós sikert elérni. Ez a magyar, és bármilyen nemzetiségű producer lehetősége. Hogy jó lehet, nagyon jó. Ez az igazi lehetőség. A többi megy magától.

T: Az ezzel kapcsolatos gondolataimat már az Audioexittel készített interjúban elmondtam. Sajnos én nem vagyok optimista, viszont realista az igen. Nagyjából látom, hogy mi megy itthon, de ezt betudom annak, hogy kicsi a hazai underground világ ahhoz, hogy még több művészt befogadjon.

3. Milyen lehetőségeik vannak a nálatok alkotó producereknek az érvényesülésre?

E: A helyzet roppant egyszerű. Elküldi az anyagot, amit nekünk szán. Ezeket meghallgatjuk, és ami olyan, arra rábólintunk, ami nem olyan, arra nem. Nincs stílusbeli megkötés, semmilyen skatulya. Egy dolog számít: a zene, amit küld, kössön le. Csak olyan zenéket adunk ki, amire mindketten felkapjuk a fejünket, rácsodálkozunk. Nem lesz töltelék kiadvány.

4. Hogy érzitek: a netlabelhez tartozás előnyt jelenthet egy előadónak? Többet hívják szerepelni?

E: Erre egy példát tudnék felhozni. Doryk. Pár évvel ezelőtt még – a mára jobblétre szenderült - darktechno.hu fórumán mutogatta a zenéit, hogy „szerintetek ez milyen lett?".Mára elismert előadó az underground technó szcénában. Miért? Volt pár megjelenése a Darkaudio-n, majd Thomával megcsinálták az Audioexit kiadót, ahol sorra jelentek meg zenéi. Bár a technó bulik eladhatóságával komoly bajok vannak szerte a világon, Ő mégis kijutott Katowicébe, Prágába. Folyamatos vendége a netes rádiók legjobbjainak, zenéit szerte a világon játsszák. Ezen példa alapján bátran kijelenthetem: bizony, előny. De egy netlabel sem garancia a sikerre. Csak a fentebb írtakra tudok hivatkozni. Ha nem írsz NAGYON jó zenéket, akkor semmi sem segít. Egy netlabel sem.

5. Ti hogy népszerűsítitek magatokat leginkább?

E: Főleg interneten, a „szokásos” módon. Fiatal még a projekt, egyelőre építgetjük a hangzásunkat, a kinézetet. Vannak ötletek a promócióra, de még az alapköveket csiszolgatjuk. Ha az nem tökéletes, felesleges hirdetni, tehát ráépíteni. Addig marad az internet csodás világa.

6. Ha buliról van szó, inkább hívnak titeket, vagy magatok szervezitek őket?

E: Ha buliról van szó, akkor a PGR még szűz. Személy szerint partyszervező múlttal bírok rendelkezni, így én a saját szervezésben hittem. A napokban viszont feladtam az ilyen jellegű ambícióimat. Nehéz döntés volt, közel tíz év volt a hátam mögött, tele kalandos rendezvényekkel, sikerekkel és kudarcokkal. De ezt végleg lezártam. Szóval mostantól, ha buliról van szó, akkor csak, ha hívnak. :)

7. Van kapcsolatotok más magyar netlabellel? Ha igen, melyikkel? Ha nincs, terveztek ilyet?

E: Igen szoros a kötődésünk az Audioexit labelhez, Thoma az egyik társalapítója, és a mai napig az AE kötelékét is erősíti. Jómagam szintén ott kolbászoltam az alapításnál, és még mind a mai napig lógok egy EP-vel nekik :)

A bejegyzés trackback címe:

https://labelwatch.blog.hu/api/trackback/id/tr223261251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása